V našej Vedomostnej banke predstavujeme rastliny permakultúrnej záhrady.
Hviezdica prostredná (Stellaria media), po česky ptačinec žabinec, ľudovo nazývaná aj kuračka, je nenápadná rastlina, ktorá sa často vyskytuje v našich záhradách a je považovaná za burinu. Napriek tomu má táto bylina významné liečivé vlastnosti a je využiteľná aj v kuchyni.
Charakteristika a výskyt
Hviezdica prostredná je jednoročná až dvojročná bylina z čeľade silenkovité (Caryophyllaceae). Má tenké, lámavé stonky, ktoré dorastajú do dĺžky 10 až 40 cm, a malé, oválne až eliptické listy usporiadané v pároch. Drobné biele kvety s piatimi hlboko delenými okvetnými lístkami pripomínajú tvar hviezdy, čo dalo rastline jej názov. Hviezdica je rozšírená po celom svete a často sa vyskytuje na narušených miestach, v trávnikoch, záhradách, parkoch či poliach.
Liečivé účinky
Táto nenápadná bylina je bohatá na vitamíny C a E, ako aj na minerály ako meď, fosfor, vápnik a draslík. Má močopudné účinky, prečisťuje krv a podporuje liečbu obličiek, močového mechúra a močových ciest. Okrem toho sa používa na zmiernenie kožných problémov, reumatizmu a respiračných ochorení.
Využitie v kuchyni
Hviezdica prostredná je jedlá a môže obohatiť náš jedálniček. Mladé výhonky a listy majú jemnú chuť a sú vhodné do šalátov, polievok či ako náhrada špenátu. Pri zbere je ideálne využiť mladé rastliny pred kvitnutím, keď sú najchutnejšie.
Pestovanie a zber
Hviezdica prostredná je nenáročná na pestovanie a často sa šíri samovoľne. Preferuje vlhké a tienisté miesta, no dokáže rásť aj na slnečných stanovištiach. Semená klíčia rýchlo a rastlina môže kvitnúť takmer celoročne, dokonca aj v miernych zimách. Pri zbere je dôležité odstraňovať celé rastliny, aby sa predišlo jej nekontrolovanému šíreniu v záhrade. Keďže jej koreň je povrchový, jej odstraňovanie je pomerne jednoduché.
Je tiež obľúbenou pochúťkou domácej hydiny, preto ak ju niekde poriadne vyplejete, určite ju okrem kompostu a vlastnej kuchyne, vhoďte aj do slepačieho výbehu.
Napriek tomu, že hviezdica prostredná je často vnímaná ako burina, jej kulinárske a ozdravné využitie z nej robia cennú rastlinu, ktorú sa oplatí spoznať a využiť vo svoj prospech.
Spracoval: Marcel Antal. Permakultúrnik, lektor, včelár a vydavateľ kníh pre Čitateľský klub Alter Nativa v Brdárke. Spolu s ďalšími členmi brdárskej komunity zabezpečuje zázemie pre vzdelávacie aktivity Školy permakultúry.